Friday, 30 December 2011

Jangan bajet baguss.

Assalam wahai readers.
Seusai masa berlalu. rupanya dah 9 bulan dah menjadi isteri org.. okei, banyak juga yang  telah dilalui. pahit or manis.. semua tersemat kat hati kat dada kat ingatan dan blog nih. ouh. sangatlah terasa tak ade masa sangat nak berbelog. cik belog..sorry ye syg.. tak sempat nak tulis banyak2..sedangkan belog memang slalu kat hati ini.

Masa demi masa belajar menjadi isteri org.. banyak lagi lah perlu tingkatkan.. taun depan, i mean ari ahad ni dah, i nak start dietkan suami. aaaahh.. biar kurus sikit.. takut kesihatan dia terjejas.. esok nak search la tentang diet.. i nak diet yang fleksibel.. tak mau la die terbeban sgt..

posting dah tak lama lagi.. rasa semangat untuk mengajar tu ade, tp terpendam jauh.. kat dalam hati ni berkata.. "mampukah aku jadi cikgu nih.. mampukah handle sebuah pra by yourself..? haaaarrgghhhhhh! being a preschool teacher not as easy as u thought OK!" tension rase...huhu.. but, kadang2 mai positif ak.. "i can do it!, yess u can..yes u can..!". perasaan ni berbelah bahagi.. tambahan pulak nnt takut berjauhan dengan suami.. ya Allah, apa sahaja keputusannya, aku bermohon agar Engkau tabahkan hati aku..

erm.. tak suke la org bajet baguss.. better kita merendah diri.. cakap macam perfect.. tp sebenarnya Allah je tawu kite mcmane..

off topic lah. banyak lagi nak tulis.. tp tak dan lah,. babai. k rindu kawan2 praks. huhuhu..

Tuesday, 20 December 2011

wordless Title!

Assalamualaikum.. greetings everybody!. i'm now in IPG Kampus Tuanku Bainun...
menunggu suami tersayang yang akan di intebiu kejap lagi.. menanti giliran dia skrg. Nad dah lepas dah pada 7 hb 12 baru-baru ni.. sekejap je rase kan masa berlalu.. ni pun dah nak habis dah bulan 12.. bulan satu nnt mungkin dapat posting.. kat mana? tu pun nad tak tawu lagi.. bestnye kalau dapat dekat-dekat.. tp kalau dapat jauh-jauh, maknanya terpaksa lah berpisah lagi.. tak tertanggung lagilah rindu.. 


hari ni mungkin bahagia.. esok lusa.. mungkin rindu dan memori jadi penguat hati.. Allah je tahu bagaimana perasaan tu. tp sebagai seorang manusia, nad takkan mengalah.. kita harus mencari kebahagiaan tu.. cuba mintak tukar supaya dapat bersama suami.. di mana lagi letaknya tempat isteri kalau bukan di sisi suami.. that the most peaceful moment. peaceful.. (ceh, peace ke.. nad slalu je gado2 ngn my babang nih.. )


alah, suami isteri kalau tak gado, tak sah.. bak kata P. Ramlee.. lidah lagikan tergigit... apetah lagi suami isteri. tp babang tu la slalu mengusik.. n suka bergantung kat bini dia ni.. bermanja slagi ade masa..kan.. nnt duk jauh2 baru rinduu.. tp walau gado macamana skalipun, hati tetap rasa tenang.. kalau dulu, tiap kali gado asik pikir nak putus jee, now tade dah.. takkan putus dah.. hehe. ikatan halal ni akan ku jaga.. erm, tetibe rinduu kat dia, walau dia hanya jauh di mata baru 5 minit masuk bilik temuduga tu.. (ngadew2 kan..)


sukarnya nak jadi isteri yang baik.. isteri yang beriman.. susah benar.. sampai bilakah daku dapat jadi isteri yang solehah.. nak jadi pelentur iman suaminya. semoga Allah permudahkan.. Semoga suamiku menjadi suami dan ketua keluarga yang beriman.. 


Tahun depan keje.. bila duk dekat, leh la kami kembangkan family.. Allah ni Maha Adil.. Allah tahu apa yang terbaik buat kita. sesungguhnya segala yang terjadi tu adalah yang terbaik buat kita. suami nak kami hargai masa yang ada ni dengan honeymoon dulu.. suami tak puas bermanja lagi kot nih. hahaha. but later, i'll tell u the goodneus!. smoga Allah memberkati setiap niatku..


Ibu n abah n adik2 takde kat rumah. just tinggal amir je.. mujurlah amir ade kat umah arini.. leh mintak tolong. tambahan lokman ade. rapat sungguh hubungan persaudaraan suami dan saudara mara dia.. rasa bertuah sebab dah jadi sebahagian daripada mereka. baru-baru ni buat laksa.. bagi kat tok sikit.. hari ni.. nak buat "cik mek molek". wawaaaah.. tetibe lapaaar bangat siihhh... (tak makan lagi arini. )


Sepanjang kami hidup berdua ni, kami bersusah payah la tuk menyara hidup kami but sementara ni.. memmang tak dan nak keje sangat.. cuma skarang ni, suami kata nak sambung buat prebet dulu sementara ade masa before posting ni. nad lak, tak tahulah nak buat ape... terpikir gak nak keje.. tp tak tawu nak keje ape..


mama n ayah n adik2 lak kat umah.. kadang2 tetibe je ati rasa sayu sgt teringat mereka smua.. its time for me to let go n ingat tentang taggungjawab seorang isteri.. tp tak pernah sikit pun dari hati ini melupakan adik beradikku..dan mama ayahku.. (em, jap lagi nak kol ayah laaa.). ayah yang maken dimamah usia.. tahun depan tak sabar nak bagi duit kat mama dan ayah... saat yang ditunggu-tunggu akan tiba.. bagi duit kat mama dah ayah ni memamng impian dari kecik lagi.. suka sgt kalau dapat bagi duit kat mak ayah.. 


suami. oh suami.
ku kan tetap menanti.. walau apa yang terjadi.. kau tetap di hati..


okei. nak gelak kalau cerita ni. dipendekkan cerita..
suami saya suka ngigau malam2.. so cute u noe..! such a cute boi la.. merapu rapu mcm ape je.. lagilah nad duk kacaau. seronok!. my FULL ATTENTION is for my hubby..


lapaar bangaaat nih.. gudneus lagi.. BERAT badan bertambah 2 kilo.. dalam mase beberapa minggu.. wah.. tak sabar nak angka '40' kg.. tak nah sampai agi nih... hopefully dapatlah merasa title 40kg ni.. asik 37kg, 36kg.. memasak dgn girang.. suami pun maken tembun nih. nnt taun depan i akan kuruskan suami yang MONTEL itu.. tuungggguuu lah kemunculan suamikurus.com. hahahahaks. 


nnt nk search n scroll tentang diet sihat la.. btw, suamiku suka makan BUDU sekarang.. alhamdulillah.. nak galakkan dia makan ulam.. mungkin ulam2 tu leh menarik lemak2 tepu di badannya.. wahahaha. jgn mara hubby. i akan bantu u.. panjangnya entry jeruk ni. (jap lagi nak p cari jerukk. sedap sngat. sukeee.) last but not least... Sayangi suami anda seadanya.. semoga kebahagiaan menjadi milik anda.. suami segalanya buat isteri.. jagalah, dan tawanlah hatinya sebaik-baiknya!

Thursday, 8 December 2011

Rindu Belog..

lame betul tak check in kat belog nih..
maaf wahaai si belog..
rumah suamiku tiada internet..
takpelah..
skali sekala kan..tulis blog..
lagipun bukan ade org bace pon..
suami kat sisi..jadi takde blog pun tape..

banyak benar perkara dah dilalui...
sukanya hati bila banyak halangan dah berlalu..
tp kena bersedia untuk halangan2 seterusnya..

okei.. hati saya ketika ini.
saya jealous..
cemburu..
bukan pada suami..
bukan pada adik2..
tp orang lain..
bukan kwn baik sy..
tp pada anugerah lain.
sabarkan hati..

btw, saya duk tunggu posting skarang..
duk kat umah mertua di sp..
hari selasa ni saya balek sane..
bersama suami tercinta.
i love him so MUCH!

Saturday, 19 November 2011

:: Confession ::

hei lil pitcha.. tell my hubby ok.. even he doesnt miss me much..







Awan muram..

Dari pagi..hingga petang..
rasa sangat down hari ni..
myb sebab esok nak balek kan...
mulalah tade mood..
tulah, suami takmo bagi balek pun, nk jugak balek..

the enjoyment of family..
i still need it..
if hubby is my heart..
my family would be my heartbeat..

pernahkah kamu memahami..?
maksud itu..
selama 23 tahun ni, sukar bagi ku tuk nak ignore semua tentang family..
our silly things or anything..
sukar nak lupe..

the best things yang nadia belajar is..
segala yang pernah kita lakukan dulu bersama keluarga..
sekarang ni, semua tu dah jadi lain dah bila asik teringat kat suami..
tp suami taktawu kan..sibuk..
hurm..

okei, seterussnya..
esk balek..
sedih ingat dapat balek ngn kelly..
kalaulah ku tahu...
takkanlah ku layangkan duet beratus2 tuk baiki kelly..
takpelah.. Allah Maha Adil..

malasnya balek maktab..!
menci..sbb nt exam kisssm lagii...


Thursday, 17 November 2011

Tak bestnye tanpa suami

assalam..

Faiz dpt 5A arini..
tahniah ye my dear lil brother.. hee..
banggakan ayah dan mama.. bgus2..

btw, arini besday my sis in law..
nazihah.. or ieha..
she's cute ok. May Allah alwais be wit her, n all the best in her life..

btw, adik2..
there's still a long road to go..
so hopefully, adik2 semua akan pilih jalan yang betul..
lalui dengan baik dan lancar..

k, mmg ade banyak beza, kawen ngn tak kawen lagi..
siyes...
walaupun duk dalam kereta..ingat kat suami..
bile bersama family, rindu kelibat suami..

rase mcm dah cam org gilew nih..
tekanan perasaan mcmni bahaya!
(hubby, cepat slamatkan yayang!!)

ibu bapa dan suami . semua sgt bermakna..
tp bila dah kawen, tmpat seorang isteri, di sisi suaminya..
Allah ya rabbi..
Engkau permudahkanlah urusan nadia dan aiman..
semoga Engkau akan mendekatkan ku dgn suamiku kelak..
sesungguhnya, hanya Engkau mengetahui isi hati kmi..

booorrrriiiiiiiiingggggnyeeeeeeee...........
suami. suami. suami..masuk bilik, teringat memori, g dapur, duk dpn tv..
seksa.

btw: ari2 mimpi abg. rindu.. ade tak org paham? may Allah help us.

Sunday, 13 November 2011

.Tawakkal.

aku tawakkal exam kali ni. sesungguhnya hanya engkau yang tahu seluruh isi hatiku. exam terakhir. tp semangat luntur. moga Allah tetap permudahkan aku dan suamiku. serta sahabat2 ku.. amin..

Air Vico + Beger + Spot Study

haaai... mengisi masa yang maken sempit ini dgn mengayat di belog kejap..
Tak sangka arini last paper dah..
just wanna say : 

sebenarnya tengah tensyen n sakit hati dgn telefon.. tak tawu bile mase tertekan internet.. wuuuh.. buang duet betulla.. sampai 5 hengget kau.. eissh.. menyirap je hati ni.. baru je hubby topapkan rm10..sorry sayang.. hati berdendam pada celcom nih.. mcmne la nk jawab exam.. study harini cam hampagas.. takde masuk pape dalam otak... sesungguhnya, wahai encik che lah.. anak didikmu arini bertawakkal sgt2 utk jawab exam..

sebenanya walaupun hubby cume topupkan rm10.. tp besar sgt nilainya buat nadia.. ye, sy tensyen..tahu nape? sbb saya tahu bukan senang dia nak cari duet tuk bagi kat sy.. bila topup pun, sy akan pastikan saya guna baik2.. bukan dgn membzir kerana kecuaian saya tu.. sgt2 rasa bersalah.. walau hanya hal kecil..  babang paham tak? okei. i miss u so much sayang..

sorry tak balek jumpe abang, n ya balek tganu.. bukan tak rindu abg.. tp ya takut ya lagi menyusahkan abg kalau p jumpe abg.. kesian customer2 abg.. adik2 iptbian.. u all are so sweet.. semua baik2.. chinese, indian, malay.. semua baik2.. n memahami.wish u all the best wahai adik2...

Good luck for SPM candidates too..

:k babai... i'm out to iron my baju n bersiap nk exam n nak balek malam ni..:

i ade sedikit komen tentang org yang duk cari pasal dgn laki i.. sabar je lah.. sebagai seorang isteri, cukuplah sy pun terasa stiap kali org mengate kat suami saya. ikutkn hati wanita, nak je sy sound n strait tanye pehal.. tp kene kontrol la kan. let my hubby je setelkan. cukuplah.cukuplah.cukuplah..  saya tak mau sakitkan hati sape2.. harap suami pun mcmtu. mind ur own business.. rumahtangga kami, suami n saya pandai2 lah jaga.. kami tade langsung masalah.. kenapa perlua ade suara sumbang duk mengate blakang suamiku..

(bi, i'm sorry. geram je.. ni tempat i luah perasaan.)

Saturday, 12 November 2011

Lalat berak..

Hai.. esk nak exam.. i stil tak de concern lagi nak bace buku...
smlm duk tgok2 gambar.. ternampaklah satu ni.. gambar tahi lalat..
kat mataa pun dia nak berak.. uish..tp ttulah..dekat sgt ngn mata..
tepi je.. dan maken lama macam maken besar je..mate kanan.. bawah. 
cube tengok, myhubby kate mate i juling.. betul kee? takk..kan? kan?


Wallpaper Cun Habiiiss..

haha~ kembali menconteng arang ke belog inih.. ha..sape2 yang pening2 nak cari wallpaper.. tuk wat presentation ke, powerpoint ke, nad cadangkan, wat sendiri wallpaper pun okeh gak.. heehee.. sila lah tengok pada wallpaper yang cun melecun kat bawah nih. contoh terbaeek punye..sure rambang mata kalau ade lagi banyak! mujur ade satu je.. model terkini skrg.. tempat? di mane saje. kat pasar raya pun takpe..haha.. Silalah cube ye.. harap maklum! 



Seribu Wajah Hitam Putih

So bored tonite... some how.. i buang mase ngn edit2 gambar..
hamek nihhhhh...!!!!









ni semua adalah pose-pose waktu boring sebelum lec masuk kelas.. not each time kelas pun mcmni.. ni je kot kegilaan seketika.. okei. boring lagi ni.. bile ntah nak study..esaimen KISSM pun tak siap lagik. aduyaii.. wajah2 seribu ni.. khasnya buat suami tersayang.. my babang yang amat dirindui.. (rase bertuah tak? senyumla tuuu..) mlm ni nk tulis belog byk2..walaupun hanya merapu.. (ouch. i menderita sakit pms ni. help me..) nadia oh nadia.. bila awk mahu mengantokk nih. 

Thursday, 10 November 2011

My Babang!

Assalam..dan good morning..
seperti biasa, saya rajin berblog bila jauh dari suami..
sebab kat sini je saya boleh tulis ape je dalam hati saya.
kalau ade suami, all the time mengadap muke suami.
mcm tak perlu tulis blog pun..n tade masepun nak online..
bila nak tulis pun takde mood je..
baik kacau suami! kemudian skrg..
hati sy semakin berat merindui dia.

lately saya byk berfikir tentang cabaran yang akan kami lalui akan datang..
Allah ya robb..semoga kami kuat tuk harungi semua dugaan-dugaan akan datang..
Suami org paling rapat dgn saya skrg..lebih rapat daripada ibu saya.
(tp tak pernah lupe mama n ayah pun).

sabar suamiku. tak lama lagi ya dtg lagi..

panggilan buat suami adalah bi, abang, syg etc..
buat slalu je ayat2 yang sy gune ntah hape2...
"bi, nnt ya nak abang tolong teman ya p kedai deh.."
haa.. 2 dua gune. mcm ckp ngn org len je.. 
bi, abg, bi, abg, bi, abg..
last2 panggil babang je!..
slalu tersasul sbenarnya...last2 now nak gune babang je la..
ya rase name tu swiit la bi..
so, ya akan panggei babang..
but kalau my bi tak mo..
yaya takkan panggil la.. :)

okei. tgok hendbeg babang bagi..
tearing my heart la.. windu dia..
leh nanges tak arini?

tp sy bahagia..bahagia dengan segala kesederhanaan dia..
org lain tak leh komen lebih pasal dia.. sbb sy orang yang lagi kenal dia drpd org lain.
sy cukup anti betul org duk mengata suami sy.
for me he's fine. dari kecil lagi sy pandai memilih kawan..
apetah lagi dalam mencari suami..
andai ade kekurangan dia.. insyallah, kami sama2 akan lebih melengkapkan diri sama2 tahun hadapan..
tak ada org yang PERFECT dalam dunia ni..

siapa-siapa yang rasa dia bagus sangat,
maka, beliau itu adalah orang bajet bagus..
jadi oleh yang demikian, marilah sama2 kita memperbaiki diri..

(Nadia, bila awak nak insaf?) huhu..

niat lain, tetibe tulis lain lak..

okei.. LOVE my BABANG..

(ya Allah..berikan aku kekuatan untuk melalui hari-hari akan datang..berikanlah aku kekuatan di saat aku kecewa.. engkaulah tempat aku meminta apa sahaja..ya Allah. Ya Rahman, Ya Rohim..)



Wednesday, 9 November 2011

EXAM. My Finale.


Assalam...n Good morning semua..~

yesterday, i've done my 1st paper for this sem..
today would be the 2nd one..
haaah.. n i'm not even study yet...

i'm caught not really well i think..
bdan2 sakit-sakit..n i'm really hungry la skrg..
myb sbb study kot..

malam td takleh tido..cube tido gak..bile pagi lak, tak leh bangun..
tak leh bukak mata sbb nak tido lagi..
ni peperiksaan terakhir, tapi takde kekuatan sgt..
harap2 semua ok je..

lepas ni dah takde exam2 mcmni lagi.. (mungkin ade, for master la kan..insyallah)
lepas exam ni, planning nak balek Terengganu! yippy..jumpe mama, ayah dan adik2..
tp nak siapkan banyak kerja dulu.. owh, i need to list it! oh yeah.

tp pagi ni, after buat air ni. nak study lah. bace. tak mau bace spot lagi..
sbb tak bace ape lagi.. moga Allah lapangkan dada hamba ini..

hubby: I miss u. taun depan, semangat tuk kuruskan hubby wubby ni.. bi, moga kita dapat dekat2 eh.. ya dah tak kuat tanpa awk kat cc ni.. :'( lebiu syg.

Saturday, 29 October 2011

Majlis di kedah DONE. Nadia officially isteri org kedah.

Hai.hai.hai..
suami tgh tido n jap lagi nak ajak p makan.lapar..

26 hb yang lepas, Majlis bertandang kat umah aiman..
my beloved hubby.. waah..tak reti nak describe mcmne perasaan tu..
it was a happy day..but fully very tired la..
bertolak dari teganu kul 9 pm..sampai kat kuala ketil at 6 am..
so happy jumpe hubby..
almost 2 month tak jumpe.. cant u see how happy i am..

yang paling nadia suka adalah, walau pun ade banyak kekangan-kekangan lain..tp mama n ayah sgt okei.. ayah dah benar2 lepaskan nadia kat aiman... bukan senang oo.. bila ayah kol [un rase sedih je.. tganu not my home anymore..lepas ni hanya sebagai rumah persinggahan je.. lepas ni totally bergantung pada hubby je..walau pun lepaskawen dah bergantung dah.lepas majlis bertandang ni mmg totally milik hubby lah..

Allah kurniakan mama dan ayah yang terbaik..moga nadia akan jadi anak yang terbaik buat mama dan ayah jugak... mood skrg sgt2 lah takmau berpisah dgn hubby.. so sad ok... sakit.. FYI, i berinai semula taw.. tap sebelah je sempat dgn inai pokok..lagi sebelah kanan tak dan..hahaha..so funny.. malu kat maksu.. dtg2 umah dia amik nasi lemak, tetibe ieka (cousy) tegur tgn sebelah je inai...hahaha.. so madly funny nadia.. nak gelakje bila ingat..pastu semua menggelabah cari inai picit tu.. ieka my lovely cousy, walau pun tak brape sihat balik jgk sp..hadirkan diri n tlg byk bnda kat kenduri tu..

about inai.. i'm so thankful.. pudarnya inai kali ni dengan kaseh syg suami.. bulan 5 ari tu..lepas sehari nikah, esok tu terus balik jerantut.. then p praktikal mcmtakde pape yang berlaku.. u noe what, its so hrt sbenanya berjauhan dgn suami. tambahan pulak baru nikh.. fikiran set smpai nikah je..then pas nikah otak BLURRR je.. HUBBYSICk a lot.. but now, jari merah ni, ade pemiliknya.. bahgia dgn kasih syg dia.. moga Allah pun merahmati hubungan ni..

dear father n mother in law..
nadia will try my best to be a good dotter in law..
hurm.. but now hidup pun mcm kelam kabut lagi..moga thun depan lebih baik..

mama n ayah..
I love u both.. I miss u both..

love,
wife aiman. muaah..muahhh..

Sunday, 23 October 2011

Today, lil bro got sick..

Assalam..dear readers..
may Allah permudahkan segala pekerjaan kita hari ni..

setiap kali lepas solat skrg,
selalu je rse sedih semacam..
rse banyakknye dosa2 yang tak tertebus..
hubungan kita dengan Allah..ntahla mcmne..
keinsafan tu boleh ade kejap je..
kejap lagi boleh hilang..apalah kita ni manusia ni..
benar-benar hamba..
Ya Allah..engkau ampunkan dosa2 ku, suami dan ibu bapa ku..

teringinnya nak merasai nikmatnya kemanisan iman...
sembahyang pun kadang-kadang khusyuk.. (pernah ke?adooyaiii)
kadang2 ala kadar je.. ya Allah..hanya kau yang mengetahui isi hatiku..
perkara yang paling penting dalam dunia ni, serta akhirat nnt..antaranya adalah kebahagiaan hati..
kalau lah Allah bagi kebahagiaan hati pada semua org,
maka dunia ni mst takde yang iri hati, masalah politik, perebutan kuasa, dll..
Alangkah indahnya dunia, andai semua org dapat kebahagiaan hati dari Allah..
Nadia, siapalah kamu tuk mendambakan cinta Allah...
tetiba nak nanges lak bila ingat..kerdilnya hati ni..
tp kita as hambanya, marilah kita banyak berdoa..
berdoalah bersungguh-sungguh hingga Allah pun rasa kasihan pada kita..

okei, back to our topic..
today, faiz is vomitting all nite long..
kesian dia..tak tahu salah makan ape..
arini tak pergi sekolah..tadi pun muntah-muntah lagi..
ntah kenapa, teringat pulak kisah lalu..10 tahun yang lepas.. (about la)..
iz kecik lagi..very montel baby..comel rase nak cubit je..
FYI, i am faiz second mother after my mum. hehehe.
dia takkan lahir kalau i tak mintak tau..menanges2 kat mama nak adik lagi..
malu lak bile ingat..hehehe..
waktu form 1 tu, after i quite KOSPINT,
i went to SMKBT..a week after that faiz sakit..
tak ingat sakit ape..tapi 3/4 hari adik duk hospital..
3/4 hari tu lah nadia tak g skolah..tak kira..nak jumpe adik iz hari2..

faiz membesar dgnku sejak tapak kaki dia dua jari lagi..
sekarang, dah berjari-jari dah..lebih dari satu tapak tgn dah..
bila adik masuk wad, dia kene cucuk kat tgn, kat kaki..oh i amatlah sedih...
tak sangguplah..dulu dia amatlah chubby..then dia jadi amatlah kurus..
setiap hari time dia sakit tu, dengar tangisan dia je buat hati turut sama nak nanges.
empati terlampau kan..nadia si emosional girl..
tak leh jadi nurse langsung cenggini..

bila adik iz tak sihat ni..rase bimbang nye lah..
tiab2 je stat muntah2..harap malam ni dah ok dah dia..
tak leh bawak p hospital sbb mama bawak kelly..
menjaganya ibarat menjaga baby..walau adik dah 12thn..
for me, he's still small.. my baby alwais..

sayang adik2 ku..
moga kamu semua membesar dengan baik..
semoga masa depanmu cerah..
semoga kamu sentiasa tidak melupakan kedua ibubapa kita..
semoga kita dapat membahagiakan kedua ibu bapa kita..
ingatlah adik2 ku..

hubby : cant wait to see u. may Allah bless us..


Friday, 21 October 2011

Family VS Hubby..

Hai..assalam..
waah..today is my second day in my house..
my femeli house..hehhehe..
so gooood to be here...penat of kos la..
arini cousy nikah..alhamdulillah..selamat semua td..
then jumpe ima.. :)

perasaan lepas kawen:
bila masuk bilik, hati terasa kosong sgt..
sepii tanpa bcara..
sedih pun ade gak..
teringat kat hubby...
of kos la kan..normalla..
kalau suami ade kat cc, mcm2 dia nak nadia buat..
buat air..lipat baju, kemas itu ini..
hahaha.. the power of hasben..
sampai nak rehat pun tadak masa..
tp bila bersenang lenang tanpa hubby ni,
barulah terasa, walau penat waktu hubby ade, tapi bahagia
yang dirasa tu lain..
Allah Maha Besar...

DAN...
bila hubby ade...rase malas nk keluar bilik..
hahaha.. bukan malas nak join femeli..tp nak spent masa together..
tapi, setakat ni, nadia maseh lagi cuba tuk kekal kan kehendak dua2..
alhamdulillah.. suami memahami...tak pernah dai mara melampau2..
mama pun memahami agi..

hei hubby!
majlis kita dah maken hampir..
lame tak jumpe kan..
emuuah~
lebiu.

Wednesday, 19 October 2011

......wordless.......

arrived at batu enam at 5 pm yesterday..
so tried last nite..today i have so many works to do..
my cousin will nikah tomorrow..
ttg kissm ntahla mcne lagi nnt.. 
takpela. daku redha..
just too tired..

jap lagi nak amik faiz, then nak p pos kad kawen..
then nak p ziarah syairah..kalau dia ade kat umah la..
erm.. ssh hati slagi tak lawat dia..

what a life..
mggu depan jumpe hubby..
tapi hati still tak tenang lagi..
tak tahulah nape.. sbb pasal kissm ke..
hujung taun ni lagi..
oh god. help us..
i dont want to separate wit my hubby lagi..
:(

Monday, 17 October 2011

Mischievious Kiss



Saranghae!!!!






haaaai.
today i work on movie.. (hubby jgn mara..i release tension today)..
hehehe.. korean drama series.. addicted la.. I hate u lah.. buat i buang byk masa..tapi nak tgok jugak..
but, seriously best cerita tu.. actually, kat rumah pun dah penah tgok.. tp tak amik tawu sgt sbb mama je yang duk layan citer tu.. like alwais, kat umah nadia bukan tgok tv pu.. sibuk duk dapur je..


Cerita tu mcm ade persamaan la sikit2 ngn nadia n hubby..(perasan je nih..)
1. kawen time blajar..
2. the girl adore he's hasben to be a lot.
3. The hubby/boi sgt2 suke bullying his wife/girl..
4. suami suke provoke isteri kat depan, kat blakang isteri back up.
huhuhu.. ntah hape2 lagi yang di perasankan oleh raja nadia ni..
5. pompuan tu suke imaginasi! yep.. me too..


:: sila muntah sekarang..pitamms i today..::


tp i'm so happy la dgn cerita tu.. buat rase rindu kat hubby bertambah-tambah..
being a part of him, buat jiwa rasa tenang. tambah-tambah bila dia kol. hari ni i have no credit. so tunggu hubby je kol.. miss him, but truly i feel blessed la.. sedih pun ade gak.. rindu.


hei abg, did u read my blog? i alwais talk about u.. are u sick of it? then i'll stop writing about u. only in my mind.. tu yang duk tulis ttg awk tu.. sorry ye.. Sayang Awak byk2.. sapae2 yang bace blog ni be shadap2 je.. huhu..

Zaman kanak-kanak ribena sudah berlalu..

Assalam..may u have a happy day today..
mine? just fine.. harini just pergi kelas. meet n greet frens.
reading some awesome blog..
hurm..pagi tadi finished my esaimen.my last esaimen, just tak sabar nak jilidkan tesis.then my work done. 
after meeting en che lah for MQA's File, then meet Dr Azhar..
my Thesis Lecturer..i just cant help with him.. huaaa... 

selepas setel semua hal di bangunan akademik.
balek bilik. seeing the scouts, made me feel so lonely..
i miss my childhood memories..its just like a treasure.
bila tengok pengakap2 tu bergurau senda..age mereka seemed like 18++..
dulu boleh main-main. bergurau senda tak hengat dunia. tapi sekarang tak lagi.
dulu leh huha huha lagi.. berkejaran sana sini bersama kawan2..
sekarang, i'm turning to be a wife of somebody..
patutlah dulu, bila main kejar2 n hanging out dgn kawan2.. mama cukup tak suka..
mama tak suka nadia kejar2.. tak suka nadia gelak kuat-kuat bagai apa..
mama kata tak boleh itu. tak boleh ini...
mama benar-benar menjaga anak perempuannya..
ape tah lagi dari segi pergaulan..sangat-sangat menjaga.
mama jaga tutur bicara anak gadisnya. mama jaga cara berjalan anaknya..
mama lengkapkan anaknya dengan ilmu rumah tangga..
benarr...mama mengasuh ku menjadi wanita, sejak dari kecil..
oh mama. terima kaseh..
i am my mama's dreams daughter!

bila mama marah.. semua takut..
now bila berjauhan dari mama ni, baru kusedar..
mama sebenarnya membentuk anak nya dengan sempurna..
just keep the flow.. maken lama, anak mama maken matang..
when the days, mama let me choose my own soulmate,
yep, i benar2 rasa matang ketika tu..sbb i defend my love..
satu pengalaman yang tak dapat dilupakan..
dan saya akan terus pertahankan cinta saya tu.
saya akan buktikan ksh syg suami sy tu..
dulu, mama mungkin takut nadia ni dipermainkan lagi..
mama takut nadia tak matang lagi untuk memilih suami..
for my whole life tuu..bukan benda mudah..
lagipun, mama sgt2 mahukan seseorang boleh jaga nadia..
nadia da penat jaga diri sendiri..tambahan asik merantau di negeri org ni.

when i defend my love towards him,
i hope my mum will trust me..
i know the best for me..

okeih, back to the topic,
kanak-kanak..umur nadia skrg, 23 tahun..
next year will be 24. i'm turning 24. my age that i wait for..
dulu tggu age 24 sbb dapat keje n kawen..
tp skrg age 24 tggu nak merealisasikan impian dan balas jasa mama dan ayah pulak.
biar mama dapat merasa bahagia selepas lama dah membesarkan nadia.
mama dan ayah nikah kan nadia. walau masih belajar. yep. its so fun to be a wife, after all i've been through with him. suami tetap no 1. mama dan ayah num 2. hehehe.
balas jasa mama dan ayah. ayah dan mama pun semakin sayang dengan hubby. alhamdulillah.
tp ayah tu, kdang2 kelakar.. dia selalu je nak aiman ambil berat ttg dia n keluarga ni..hish. berebut kaseh sayang dgn ku nih..~ aiman alwais bz.. ngn nadia pun tade mase. so mcmne la nak kol dia..
nnt taun depan would be better..insyallah..dia suami yang terbaik. dia sanggup buat apa je asalkan nadia gembira. jd jgn bmbang. dia akan jdi menantu yang baik, as i juga niat mahu jadi mennatu yang baik taun depan. tetibe rinduu ka tok... huhuhu... minggu depan kite jumpe deh tok.. tok yang comel!

huhuhu..i try to take a nap just now..
each time i close my eyes, all i see is my hubby wubby..
senget betul nadia ni..rindu sgt kot..takpe. rindu berpahala.
setiap apa yang nadia buat, mst ingat suami dulu..kdg2 cam meroyan ke hape ntah nih.. then lame2 rase mmg patut camtu pun.. takpe, as long i'm happy, biarlah setiap masa pun berfikir ttg dia.. at least hlg sket rindu.

zaman kanak-kanak dah habis..mungkin lepas ni, i should have my own kanak-kanak pulak. tp tak mau mengharap sgt. since my bestie keguguran, i feel uneasy. rasa takut. n i jugak rasa nak jumpa dia. nak tengok dia. tak sabar nak balik. jumpe erah. rasa sedih buat dia.. dah 2 bulan. harap dia kuat menerima.

**banyaknye keje nak kene setel b4 balek.. stress rasa... sabar je lah..huaaarggghhh! hubby.. rindu awak...awk dgr tak yaya ckp ni? :'(

Sunday, 16 October 2011

Happynye hari ni..8 days left!



Assalam..
jejariku sentiasa nak bergerak-gerak..
kalau tak dengan key board lappy, dengan pen..
tulis diary..
i have a diary..buku tu comel!
muke depan dia, rapunzel.
"painting your dreams"
yep. definitely..im painting my dreams in the book..

erm..tak sabar sgt2 nak jumpe hubby..
lama tak jumpe..
hampir 2 bulan dah kot..
majlis perkahwinan di SP nnt..
tak mau jauh2 dah ngn hubby..
tak mau berenggang pun kalau leh..
nk berkepit je sepanjang masa..

huuuuuh...~ mengeluh jap.bile fikirkan esaimen yang nk kene submit esok..
nilah..esaimen TERAKHIR bagi degree kali ni...
ya Rabbi... permudahkanlah aku..

teringat pulak ttg perkahwinan di Kedah minggu depan nih..
Tema kami Maroon Putih...
love the colour..
ntahla idea sape..hubby nak coklat.. nadia nak krim2..
last2 maroon.. sbb dekat dengan kaler coklat kot..
ibu nak hijau.. hihi..takpelah..
last2 kaler maroon..
hehehe...suke.suke.suke..
saya suka banyak warna sebenarnya!
ape2 je ok.

hatiku girang..

Nanti majlis kat kedah, kami buat simple2 je..
takde pelamin pun, just makan2..
tp nadia tetap syukur sbb buat majlis ni..
terima kasih jugak buat saudara2 suami yang banyak tolong..
khususnya pada adik hubby, alyani..
sepatutnya majlis ni bulan 12,
tapi takut dapat posting awal, so decide tuk wat majlis pada hari deepavali..

sebenarnya, tahun lepas,
pada hari deepavali ni lah, hari nadia dirisik oleh keluarga hubby.
tak ramai pun dtg,
ibu, abah, adik (alyani), dan abg (aiman).
now. Majlis perkahwinan Aiman.

Semoga perjalanan majlis akan berjalan dengan lancar nnt...
seriously, rasa bersyukur dgn kurniaan Allah ni..
mempermudahkan jodoh kami..
seterusnya, kami mohon permudahkan kami untuk dapat hidup bersama dan dapat anak pulak nnt.. Amiiin ya robb..

back to the topic..
i'm thinking about bunga tangan ni..
huhu...nak buat sendiri or nak sewa je ek?
huhu..sape nak sponsor?


hubby.hubby.hubby..
saya jarang sebut tentang hubby..
selalu sebut, dalam hati..
depan kawan2 pun, jarang bercerita..
just sikit2 je..
cerita daya lipat dalam memori kenangan bersama.
biar hati je yang rase bahagia.
suka duka.
selalu sy tulis dalam blog kan?
sbb stu je tempat sy luahkan segalanya.
n i'm happy here..
i'm happy with my blogg..
tanxx bloggy.

sayaaaaang,
Nadia

Friday, 14 October 2011

Kajian Tindakan. I hate u..

Sorry encek kajian tindakan..
I hate u..
walaupun u like i...
okei..
throw2 away this feelings...
hahah. broke2 english..
hahaha..gelak sorang2..

i out to do KT.
so, gotta offline mood.
ngantok lagi mata nih..
harap dapat setelkan AR arini..

Thursday, 13 October 2011

WaJIP dilancarkan. Projek MEGA JIP settled!

Assalam...
syukur ke hadrat Allah SWT, kerana majlis semalam berlangsung dengan baik..
terima kasih pada semua rakan-rakan yang menolong kami..
praks, pramuzik..
terasa bagaikan kami semua bersaudara...
terima kaseh kwn2..
pra muzik yang membantu kami tnpa sedikit rasa bebanan..
membantu kami tanpa banyak bicara..
terima kasih. terima kaseh...
persembahan, tempat, pelancaran dan sebagainya..
terima kasih sgt2...

semalam, semua org looked Gojes ok!
adik2 junior pun banyak bantu kami..
terasa dihargai sebagai seorang senior dan kakak kepada adik2 semua..
shamim dan rakan2..sem 4..
akak punyai rasa hormat dan harapan yang tinggi terhadap kamu semua..
harap kamu semua bakal kelolakan WaJIP dengan baik selepas ini..
akak percaya pada kamu semua..

taklupa juga. bm pemulihan sem 6.
sedikit sebanyak bantu kami dalam penyediaan tempat dan makanan vip.
sebenarnya sengaja saya minta agar melibatkan guru pelatih semester 6 bm pemulihan,
kerana saya mahu mewujudkan jalinan kerjasama antara guru pelatih WaJIP.
namun, sedikit hampa terpaksa saya ukirkan dengan sesetengah pihak yang kurang bertanggungjawab..
program ini, buat kamuu sayang!
buat kamiii... dah terlalu lambat buat kami..
kenangan dan ukiran ini hanya seketika buat kami..
i wish i could turn back time n buat semua ni semula pada masa yang lepas...
tp yang pastinya,
Allah memberikan keadilan pada setiap manusia..
life is fair..
what u give, u get back..
nnt sekiranya kita tak bantu membantu org,
suatu masa nnt, pabila tibanya waktu susah kita,
mungkin ssh pula org lain nk membantu kita..


sebagai pengerusi jawatannkuasa kerja,
saya sentiasa menilai setiap org disekeliling saya..
siapa yang saya minta tlg,
bantu saya, n saya lihat buat dgn baik apa yang saya suruh,
cthnya pramuzik - persembahan, berlatih sekejap je,
saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih!
terharuu dan saya doakan yang terbaik buat kalian...
hanya doa dan Allah sahaja dapat membalas jasa korang!
yang tak dapat tlg tu,
takpe, Allah berikan yang terbaik buat kita.
urusan lain lebih penting.

teringat pula,
lagu wonderpet.
"Apa yang penting???"
KERJASAMA...

kerjasama mengeratkan silaturahim..
saya dapat bina hubungan baik dengan adik2 lain..
cthnya pemulihan PT..
sem 6 pra juga..
cuma terkilan kerana tak dapat berkenalan dngan adik2 peribumi..
takpe..smoga suatu masa nnt..
kita akan kenal..
majukanlah, WaJIP suatu masa nanti..
bantulah pensyarah tuk kendalikan WaJIP..
jadikan WaJIP suatu sejarah dan tradisi di JIP dan IPGKTAA.

semangat saya membara..
kenapa?
sbb saya bersyukur,
pensyarah di ipg afzan ni antara pensyarah yang terbaik di ipg kat Malaysia ni..
BUKAN kata SAYA SAHAJA!
pelajar senior PPISMK yang dahulunya di ipg afzan ni sbg pelajar persediaan (setaun setengah),
pun kata bgitu..
oleh yang denikian..
bantulah pensyarah..
wujudkan satu significant yang menjadi tradisi di ipg kita buat SELAMANYA.
jgn biarkan ia TERKUBUR...

Harapan tinggi,
Pengerusi Majlis Jalinan Insan Pendidik.

Wednesday, 12 October 2011

Sleeping MOOD..

im madly tired today..
but truly, im happy!
Allah tu berikan kekuatan dan kemudahan..
syukur padamu ya ALLAH.
pagi tadi bangun tido dalam keadaan, 
"dah pagi ke..dah kene bangun ke...???"
omaiGod..

nak tidoo lagi...
hari ni NO rest!
but i'm still happy...

mate yang maken melayu...
huhu..
malam ni DINNER JIP.
Majlis Jalinan Insan Pendidik, dan Pelancaran WaJIP.

Majlis malam ni lebih menakutkan daripada Majlis perkahwinan saya pada bulan 3 hari ni...
nantoookk...




Tuesday, 11 October 2011

Pertandingan Debat Piala Timbalan Menteri Pelajaran



DEBAT PIALA TIMBALAN MENTERI PELAJARAN
INSTITUT PENDIDIKAN GURU PERINGKAT KEBANGSAAN 2011
DI DEWAN DARUL MAKMUR, IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN KUALA LIPIS, PAHANG DARUL MAKMUR
PADA 9-13 OKTOBER 2011

Seramai 102 orang peserta dari 24 buah IPG seluruh Malaysia akan menyertai Debat Piala Timbalan Menteri Pelajaran. Pertandingan akan diadakan pada 9-13 Okt 2011. Taklimat peserta akan diadakan pada 9 Okt 2011 di Dewan Kuliah A jam 8.30 malam. Sebarang pertanyaan sila hubungi Setiausaha Pertandingan En Mohd Rasdi Saamah Ketua Jabatan Pengajian Melayu di talian 09-3123000 samb JPM.
Debat boleh diikuti dengan melayari laman web http://iptaa.edu.my/debat2011/


Harini sy gi tgok pertandingan debat... IPG semua sangat2 lah hebat bersaing.. semua bagus2.. bangga saya dgn semua warga ipg.. Hebatnye kamu semua beraksi.. saya enjoy dengan persembahan kalian.. Goodluck for all of u..

.......no title........

hari2 yang semakin sibuk, menyesakkan dada..
sesak, sesak. sesak...

penat, tapi gembira sbb majlis wajip ni,
program terakhir ku kendalikan..
setelah 5 taun setengah kat cni..
Allah permudahkanlah kami..
biarlah kami dapat buat yang terbaik..

jiwa:
kosong. kosong. kosong.
ntah mengapa..
ntah ape sebabnya..
sedih.
tp tiada sebab.

kesabaran dan tahap kefahaman perlu ditingkatkan.
smoga Allah kuatkan.
segalanya..
hati. jiwa. perasaan.

Rindu:
hati ini makin membeku.

k. wasting my time..
huuuhh.. * sigh...*

hubby:
i heart U.

Sunday, 9 October 2011

.sibuk menghilangkan rindu dan cinta.

Assalam...
good afternoon everybody...

skrg ni sy sangat penat dan mengantuk sebab saya malam td tak cukup tido sbb tgok citer korea..
tapi tak abis2 agi..
dalam pada bz ni, ade jugak mase saya gune tuk tgok cerita..
sedangkan lerja melambak agi..

esok sy kene setelkan banyak kerja..
11.10.11, what a nice number..
nadia kene setelkan semua perkara ttg Majlis Jalinan Insan Pendidik. (MJIP).
serta pelancaran WaJIP.
Apa itu WaJIP? nnt entry minggu depan saya akan mengulas tentang WaJIP..
program yang diharapkan dapat membina identiti Jabatan Ilmu Pendidikan serta warga afzan yang lain.

Suamiku tersayang..
jauh di mata, di hati jangan..
cincin dijari takkan kulupe..
tanda ikatan, pengikat cinta.

tp hohoho..bz ya ni, bz lagi awk eh..
biar ape pun terjadi, perempuan msti akan utamakan suami..
mesti. wajib. it a must.
bermimpikan suami buat hati rasa nak menari..
tp sedih bila semua tu mimpi..
hanya org yang merasainya je tawu perasaan tu..
peritnya, Subhanallah..
jgnlah Kau jauhkan aku dari suamiku lagi..
panjangkan umur suamiku..pjngkanlah jodoh kami,
murahkan rezeki kami..
kuatkan amal ibadat kami..
kuatan hati kami tuk menempuhi noda2 dunia ini ya Allah..
kurniakan kami anak yang soleh dan solehah.
jadikan kami anak2 yang sentiasa mengingati dan menyayangi ibu bapa kami.
ampunkan dosa kedua ibu bapa kami..
permudahkanlah hidup kami..

hai encek suami.
i miss u much..
:'(
asyik menghitung hari setiap hari..

k, penat dah. babai...
(mennagis dalam hati lagi..)

Wednesday, 5 October 2011

Darjat seorang isteri.

Ya Allah, jadikanlah aku isteri yang baik, solehah buat suamiku...Hanya Allah dan suamiku yang tahu kedudukanku.. Ya Allah, kuatkan usaha ku untuk menjadi isteri yang solehah, permata hiasan suamiku.

1. Isteri Siddiqin
Isteri yang tidak akan meminta apa-apa dari suaminya sekalipun yang perlu (dharuri). Apa yang disediakan suaminya, dia terima dengan penuh malu dan bersyukur. Kalau ada, adalah. Kalau tidak ada, dia bersabar. Tapi meminta tidak. Apatah lagi yang tidak perlu, kalau diberi pun dia tolak bahkan adakalanya yang perlu pun dia tolak dengan baik, dia lebih suka menolong suaminya. Itulah golongan yang bersifat orang yang Siddiqin. Golongan ini payah hendak dicari terutama di akhir zaman ini, macam hendak mencari belerang merah atau gagak putih. Ini adalah perempuan luar biasa.

2. Isteri Muqarrobin
Isteri yang tidak meminta dari suaminya kecuali yang perlu sahaja. Yang tidak perlu dia tidak akan memintanya bahkan kalau suaminya memberi yang tidak perlu dia tolak dengan baik. Tapi kalau yang diperlukan pun tidak ada, dia tetap sabar. Namaun dia tidak akan mendesak suaminya. Dia tetap bersabar dengan keadaan itu. Itulah golongan Muqarrobin. Golongan ini juga susah hendak dicari di zaman kebendaan ini, di zaman orang memburu dunia, di zaman orang memandang dunia adalah segala-galanya.

3. Isteri Solehin
Isteri yang meminta kepada suaminya yang perlu dan juga sekali-sekala meminta juga yang tidak perlu seperti ingin sedikit kehidupan yang selesa sama ada dari segi makan minum, tempat tinggal, kenderaan. Namun kalau suaminya tidak memberi, dia tetap sabar dan tidak pula menjadi masalah. Itulah dia golongan orang yang soleh.

4. Isteri Fasik
Isteri yang selalu sahaja meminta-minta bukan sahaja yang perlu, yang tidak perlu pun dia suka meminta-minta juga. Kalau diberi pun tidak pernah puas-puas, tidak pernah rasa cukup, sudah mewah pun tidak rasa cukup. Kalau tidak diberi menjadi masalah, dia merungut-rungut, marah-marah, sakit hati, merajuk hingga menjadi masalah dalam rumah tangga. Inilah dia golongan yang fasik. Isteri ini selalu sahaja derhaka dengan suami, apatah lagi dengan Tuhan.

Semoga Allah menyatukan hati-hati kita, menjadikan kita saling mencintai karena Dia; sebagaimana dalam hadits yang diriwayatkan oleh Tirmidzi Rasululllah saw bersabda:

"Di sekitar Arsy ada menara-menara dari cahaya. Di dalamnya ada orang-orang yang pakaiannya dari cahaya dan wajah-wajah mereka bercahaya. Mereka bukan para nabi atau syuhada'. Para nabi dan syuhada' iri kepada mereka. Ketika ditanya para shahabat, Rasulullah menjawab, "Mereka adalah orang-orang yang saling mencintai karena Allah, saling bersahabat kerana Allah dan saling kunjung mengunjungi kerana Allah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...